Amenzi date de inspectorii veterinari

In cea de-a doua etapă a controalelor tematice, desfăşurate în perioada 13-27 decembrie de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 1.866 de obiective.
Controalele au vizat: 1.014 unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, super-marketuri, depozite, pieţe agroalimenta-re), 375 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de non-ani-mală, 378 de unităţi de alimenţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.), 35 de unităţi de abatorizare şi 64 de unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificatie.).
De asemenea, au fost realizate 625 de acţiuni de control în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene şi Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi respectarea restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.
O categorie distinctă de acţiuni de control în trafic, realizate împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, este reprezentată de verificările privind respectarea cerinţelor legale privind comerţul intracomunitar cu porcine şi destinaţia animalelor. In perioada 15-28 decembrie au fost efectuate 34 de acţiuni de control la punctele de trecere a frontierei din judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare. Ca urmare a neconformităţilor identificate au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.440 de lei.
Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea a 123 de amenzi contravenţionale, în valoare de 425.179 lei şi emiterea unei ordonanţe de suspendare a activităţii.
De asemenea, a fost reţinută oficial o cantitate de 418 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, brânză şi produse lactate, produse de patiserie şi panificaţie). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse.
Principalele neconformităţi identificate au fost:

 • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
 • nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare;
 • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sani-tar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
 • depozitarea necorespunzătoare a pro

duselor alimentare;

 • lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare;
 • personal muncitor fără echipament de protectie;
 • întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare şi depozitare;
 • vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare;
 • desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate/ neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
  În contextul pandemiei de COVID-19, controalele inspectorilor ANS-VSA urmăresc atât respectarea normelor şi cerinţelor de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică, a purtării măştilor de protecţie pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. Totodată, este verificată şi realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor, echipamentelor şi ustensilor folosite în activitatea de producţie a unităţilor şi operatorilor din industria alimentară.
 • Autoritatea reaminteşte cetăţenilor următoarele recomandări: – efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;
 • carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodăria proprie sunt destinate exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora;
 • persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar -veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea

Trichinella spp.) se expun unui risc major de îmbolnăvire.
Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituţiei – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară şi în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control până pe data de 7 ianuarie 2021 şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA judeţene/a municipiului Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Federaţia SANITAS somează public Guvernul proaspăt instalat să îşi respecte promisiunile făcute salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială

BIROUL EXECUTIV al Federaţiei SANITAS, întrunit în şedinţă extraordinară, pe data de 29 decembrie 2020, a analizat proiectul Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare aflat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.Din textul proiectului legislativ reiese intenţia Guvernului de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 […]