Published On: joi, iun. 14th, 2018

Amenzi contravenţionale de 936.200 lei, aplicate de comisarii OPC operatorilor economici care comercializează produse cosmetice

nichiduta.ro

In luna mai, inspectorii OPC au desfăşurat, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale în ceea ce priveşte comercializarea produselor cosmetice, inclusiv cele comercializate online.
Au fost verificaţi 889 de operatori economici, din care 878 la vânzarea directă şi 11 la vânzarea online. La 486 dintre aceştia, reprezentând 54,66% din total, au fost depistate abateri de la prevederile legale.
în consecinţă, operatorilor economici li s-au aplicat 573 de sancţiuni, dintre care 345 de avertismente şi 228 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 936.200 lei.
în plus, s-au dispus 169 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 342.296 lei şi 60 de măsuri de oprire definitivă, vizând produse cosmetice expirate în valoare de 6.525 lei. Principalele deficienţe constatate de comisarii ANPC la vănzarea directă a produselor cosmetice vizează:
– informarea consumatorilor/ etichetarea produselor (7,5% din totalul operatorilor controlaţi);
– lipsa traducerii în limba română a informaţiilor (12,64% din totalul operatorilor controlaţi);
– comercializarea unor produse expirate (6,8% din totalul operatorilor controlaţi);
– condiţii improprii de depozitare a produselor (8 dintre operatorii economici controlaţi);
– respectarea prevederilor legale în privinţa promoţiilor (2,6% din totalul operatorilor controlaţi);
– practici incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii (1,63% din totalul operatorilor controlaţi);
– afişarea la loc vizibil a unei plachete cu TELEFONUL CONSUMATORULUI – 021 9551 (5 dintre operatorii economici controlaţi);
– abateri privind legalitatea funcţionării; afişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la Registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare; afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, conform OG 21/1992 (r2) – 32% din totalul operatorilor economici controlaţi.
în ceea ce priveşte vânzarea online, au fost verificaţi 11 profesionişti cu site-uri de prezentare şi publicitate, la 3 dintre aceştia (27,27% din total) fiind depistate abateri de la prevederile legale. Principalele deficienţe constatate de comisarii ANPC au vizat nerespectarea cerinţelor în materie de informare a consumatorilor. S-au aplicat 2 avertismente şi o amendă contravenţională în valoare de 2.000 de lei.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro