AMBULANŢELE AU REGIM PRIORITAR DE CIRCULAŢIE IN UNELE SITUAŢII

Legea prevede în mod expres cazurile în care ambulanţele au regim prioritar de circulaţie, însă nu exclude obligaţii şi din partea conducătorilor acestora.
În conformitate cu prevederile art. 61 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.”
Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) „pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.”
De asemenea, potrivit art. 62 alin. (1) din acelaşi act normativ, „La intrarea în intersecţiile unde lumina roşie a semaforului este în funcţiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorităţii de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.”
În acest context, scopul regimului de circulaţie prioritară conferit de legiuitor autovehiculelor mai sus precizate este de a facilita
deplasarea/intervenţia acestora numai în situaţiile cu caracter de urgenţă.
Dreptul la circulaţie prioritară nu exclude diligenţa conducătorilor acestor categorii de vehicule de a-şi adapta permanent conduita la condiţiile de trafic şi de a circula cu atenţie sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulaţie.
Folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase şi/sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară constituie contravenţie, conform art. 102, alin. 1, pct. 12 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare,
Totodată, conform art. 91, alin. 1 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulaţie prioritară numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.
Conform legislaţiei în vigoare, autovehiculele cu regim de circulaţie prioritar care sunt utilizate în domeniul asigurării asistenţei medicale de urgenţă sunt ambulanţe de tip C1/C2 -ambulanţe destinate intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotate cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă şi ambulanţe de tip B1/B2.
Prin excepţie, ambulanţele de tip A1/A2 şi ACD pot avea un regim de circulaţie prioritar, doar cu acordul dispeceratului.
Atenţie, conducătorii acestor autovehicule sunt obligaţi să respecte prevederile legale în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte purtarea centurilor de siguranţă de către personalul medical şi asigurarea cu centuri a pacienţilor, orice încălcare putând atrage după sine răspunderea juridică a personalului implicat şi sesizarea organelor judiciare competente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pensii private, mult zgomot pentru mai nimic

Începând de anul trecut au fost efectuate plăţi ale activului personal net aferente Pilonului II de pensii către 4.165 de participanţi, respectiv: 1.603 participanţi ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, 2.493 de participanţi ca urmare a decesului participantului şi 69 de participanţi ca urmare a invalidităţii. Plăţile activului personal […]