„Alergând pe pagini”

Date:

DIGITAL CAMERAComplexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, în calitate de partener, alături de Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami din România (coordonatorul proiectului), Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi Muzeul Naţional al Literaturii Române – Bucureşti, lansează, astăzi, începând cu ora 13.00, proiectul de voluntariat internaţional „Running on pages” („Alergând pe pagini”). Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe din cadrul Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti. La eveniment vor participa elevii Grupului Şcolar „Voievodul Mircea” şi ai Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte.
Scopul proiectului îl constituie reconectarea tinerilor la cartea tipărită şi promovarea cititului. Obiectivele proiectului sunt promovarea cititului, concentrarea atenţiei comunităţii către o „educaţie a cititului” (mai ales că se observă o respingere a cititului din partea tinerilor), colectarea de cărţi pentru copii cu mai puţine oportunităţi, prezentarea cărţilor/cititului ca forme de divertisment, familiarizarea copiilor mici cu literele/alfabetul.
Realizarea de mici filme, animaţii care să promoveze cititul şi folosirea bibliotecilor, competiţii între licee cu această temă cu sprijinul bibliotecilor şi al muzeelor de literatură, teatru de umbre, organizarea unor evenimente pentru copii şi adolescenţi cu şi despre cărţi sunt doar câteva din acţiunile incluse în acest proiect.
Tinerii şi copiii în general şi mai ales cei cu posibilităţi materiale reduse sunt grupul ţintă căruia se adresează proiectul, dar şi comunitatea în general.
Impactul pentru copiii defavorizaţi/mediu rural va consta în participarea la evenimentele organizate în cadrul proiectului, creşterea conştientizării în rândul comunităţii, mai ales că ei trebuie să beneficieze de suport tot timpul, nu numai cu ocazia unor zile speciale (ex: Crăciun, Paşte, Ziua Internaţională a Copilului). Aceştia vor primi cărţi (rezultate în urma donaţiilor) care să le sporească interesul către citit ca o activitate recreativă, dar, în acelaşi timp, o activitate ce duce către o dezvoltare personală.
Tinerii implicaţi în proiect vor începe să înţeleagă că în spatele fiecărei cărţi este un om, este o poveste, o experienţă şi vor deveni interesaţi să aducă universul cărţilor şi celor care, din diferite motive, sunt privaţi de această posibilitate, sau expunerea lor la acest fenomen este minimală din cauza unor situaţii ce sunt independente de voinţa lor. Pentru muzee şi bibliotecile implicate se urmăreşte îmbunătăţirea imaginii de sine şi a imaginii instituţiilor în rândul comunităţii mai apropiate sau mai îndepărtate şi, ca rezultat, creşterea afluenţei de vizitatori/utilizatori, conştientizarea ofertei mult mai variate pe care astfel de instituţii o pot oferi, în anumite condiţii, comunităţii.
În fine, comercianţii de cărţi, editurile, vor beneficia de promovare şi creşterea vizibilităţii lor în cadrul comunităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Stop traficului de persoane! 

Exploatarea sexuală este cea mai întâlnită formă a traficului...

Este  o atenționare meteorologică de COD GALBEN ce vizează intensificări ale vântului

Vântul va avea intensificări în Dobrogea, sud-estul Moldovei, estul...

S-a adoptat un nou Cod Silvic

Noua legislație reglementează lupta digitalizată cu tăierile ilegale de...