ALEGE VIAŢA – ZERO LA MIE

Poliţia Română a relansat de Sărbători, aplicaţia Zero la Mie, prin care utilizatorii care au consumat alcool pot afla timpul estimativ în care vor ajunge din nou la 0%o alcool în sânge. Dedicată şoferilor, noua versiune a aplicaţiei include noi funcţionalităţi prin care aceştia pot testa dacă se încadrează în parametrii legali pentru a conduce un autovehicul, mai ales în perioada Sărbătorilor. Pentru a afla timpul necesar pentru revenirea la limita legală de 0%o alcool în sânge, necesară conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, utilizatorii aplicaţiei Zero la Mie parcurg cinci paşi simpli în care introduc informaţiile necesare calculului. Zero la Mie este construită utilizând formula de calcul dezvoltată de fizicianul suedez Erik Windmark, utilizată la nivel internaţional, iar pe baza datelor introduse în secţiunea bio, precum gen, înălţime, greutate, cantitate şi tip de alcool consumat, dar şi timpul de consum, este generat un timp estimativ necesar pentru revenirea la zero la mie alcoolemie. Dacă utilizatorul a consumat alimente în perioada de consum de alcool, este recomandată adăugarea a 90 de minute la rezultatul indicat de aplicaţie.
Noua versiune a aplicaţiei încorporează şi „Testul de echilibru”, prin care utilizatorii îşi pot testa controlul şi reflexele. Astfel, prin accesarea camerei telefonului direct din aplicaţie, pe ecran apare o linie de ghidare care trebuie urmată. Dacă reuşeşti să mergi drept, ai trecut testul! Dacă rezultatul este negativ, pe ecranul telefonului este afişat un mesaj de atenţionare şi responsabilizare, iar utilizatorului îi este recomandat să contacteze un prieten sau să comande un taxi.
Zero la Mie, disponibilă pentru moment pentru sistemul de operare iOS, iar de la începutul anului viitor şi pentru Android, este dezvoltată de Poliţia Română şi Ursus Breweries, în cadrul platformei de consum responsabil DespreAlcool.ro.
Instrument de testare pentru utilizatori, aplicaţia este totodată şi un instrument de informare care reiterează faptul că limita legală de alcool pentru conducerea unui autovehicul este 0%. Pentru un rezultat cât mai apropiat de realitate, este necesară introducerea informaţiilor corecte, în concordanţă cu consumul real de alcool.
Spre exemplu, unui bărbat cu o înălţime de 180 cm. şi o greutate de 80 de kg., care a consumat 2 beri de câte 500 ml., în interval de două ore, îi este recomandat să aştepte minim două ore şi 40 de minute până la revenirea la 0%o alcool în sânge. Rezultatul este însă doar o recomandare, întrucât capacitatea de metabolizare a alcoolului este diferită pentru fiecare persoană în parte.
Utilitatea Zero la Mie a fost dovedită de miile de utilizatori care au folosit prima varianta a aplicaţiei, pe care rezultatul indicat i-a responsabilizat. În procesul de dezvoltare al noii versiuni a Zero la Mie s-a pornit de la rezultatele studiului „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018”, care au indicat că mulţi şoferi din România încă mai conduc după ce au consumat alcool.
Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Brăcea a declarat faptul că: „Poliţia rutieră susţine toleranţă zero faţă de conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice şi de aceea apreciază efortul de conştientizare a participanţilor la trafic în acest sens”.
„Fiind un actor responsabil în sectorul berii, am acţionat în direcţia informării participanţilor la trafic şi am considerat utilă relansarea aplicaţiei în preajma sărbătorilor, când este nevoie de o atenţie sporită în privinţa consumului responsabil”, a declarat Robert Uzună, Vicepreşedinte Corporate Affairs, Ursus Breweries.
Studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018” arată că proporţia şoferilor care declară că li s-a întâmplat să conducă după ce au consumat băuturi alcoolice este de aproximativ 9% din totalul şoferilor chestionaţi, cu o frecvenţă ocazională.
Comparativ cu anii anteriori, se înregistrează o scădere semnificativă a incidenţei cazurilor de condus sub influenţa alcoolului, de la
29% în 2008, la 9% în 2018,
aşa cum declară şoferii români. La această evoluţie pozitivă au contribuit şi campaniile de conştientizare desfăşurate în ultimii ani, precum campania „Zero la Mie” susţinută de Poliţia Română şi Ursus Breweries, prin platforma desprealcool.ro.
În România, numărul accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool la volan este la jumătate faţă de media europeană. O contribuţie esenţială la această diferenţă o are faptul că în ţara noastră conducerea sub influenţa alcoolului este interzisă.
Experienţa acumulată la nivel european arată faptul că, în anul 2016, peste 5.000 de vieţi ar fi putut fi salvate dacă şoferii implicaţi în accidente nu ar fi fost sub influenţa băuturilor alcoolice. Tendinţa la nivel european este de a reduce cât mai mult sau de a duce la zero limita de alcool pentru şoferi, astfel încât traficul să fie mai sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Măsuri pentru Boboteză, Sfântul loan Botezătorul şi Crăciunul ortodocşilor pe rit vechi

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa vor acţiona, în zilele următoare, pentru ca cetăţenii să petreacă în siguranţă de Boboteză, Sfântul loan Botezătorul şi Crăciunul ortodocşilor pe rit vechi. În perioada 6 – 7 ianuarie a.c., efectivele poliţiei dâmboviţene vor asigura, suplimentar faţă de dispozitivul curent, măsurile de ordine şi […]