Published On: joi, nov. 28th, 2019

Alege viaţa! Respectaţi regulile de circulaţie!

Poliţiştii le recomandă celor care pornesc la drum să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi de trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic.Înainte de a pleca la drum, este necesar ca şoferii să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea. Nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici măcar pentru câteva secunde.
Conducătorului auto îi revine obligaţia să verifice funcţionarea sistemului de lumini şi semnalizare, a instalaţiei de climatizare, să menţină permanent curat parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi remorcii.Pe un carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, la pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv. Atenţie şi la posibilitatea acva-planării!Pe porţiunile de drum acoperite cu zăpadă sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie întrucât puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor!Respectaţi-vă partenerii din trafic! Nu uitaţi de regulile privind acordarea priorităţii de trecere!Întotdeauna, trebuie păstrată în mers o distanţă suficientă faţă de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiţii de siguranţă în caz că acest lucru este necesar.
În cazul producerii unui accident de circulaţie soldat cu avarierea unui autovehicul sau cu alte pagube materiale ca urmare a nepăstrării unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precede, şoferul va fi sancţionat contravenţional conform prevederilor O.U.G 195/2002.În situaţia unui accident rutier soldat cu victime, răspunderea este penală.Pe drumurile acoperite cu polei sau zăpadă, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
În afara de sancţionarea cu amendă, poliţiştii rutieri vor reţine certificatul de înmatriculare al autoturismului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.Evitaţi transportul copiilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare ori neechipate corespunzător şi nu-i lăsaţi să aştepte în interiorul maşinilor parcate.Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!Evitaţi expunerea la frig, iar atunci când urmează să vă deplasaţi în spaţii deschise, purtaţi îmbrăcăminte adecvată zilelor friguroase.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>