Alba-neagra cu gratuitatea la transportul public în comun, pentru elevii navetişti

Cristian Stan, primarul Municipiului Târgovişte, a susţinut că inconsecvenţa la nivel guvernamental a privat elevii navetişti de gratuitate la transportul public în comun. Situaţia nu este una singulară la Târgovişte, dimpotrivă, a fost reclamată de edilii din toată ţara, din toamna anului trecut şi discutată inclusiv la nivelul Asociaţiilor Municipiilor din România:
„Cum a reuşit actualul Guvern să lase fără gratuitate elevii din toată ţara? Recunoaşte acest lucru cu cinism şi nu face nimic în legătură cu soluţionarea acestei probleme. Mai exact, în luna noiembrie 2020, actualul Guvern vine şi modifică Legea Educaţiei Naţionale, stabilind că, în vederea asigurării gratuităţii, decontarea gratuităţii se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ teritoriale.
Bani la bugetul de stat nu au fost prevăzuţi pentru aşa ceva, motiv pentru care această dispoziţie legală nu a fost niciodată aplicată iar decontarea s-a realizat în baza vechii legislaţii, mai exact era o hotărâre de Guvern – 435/2020, dar la acest moment nu se mai poate asigura gratuitatea.
Într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă aflat pe site-ul ministerului Educaţiei din luna martie se prevăd următoarele: „Modificările aduse prin Legea 226 produc confuzie legislativă prin raportare la componenta de finanţare, în sensul că pe de o parte decontarea cheltuielilor de transport se face de la bugetul de stat prin transfer către UAT-uri, iar pe de altă parte unitatea de învăţământ decontează transportul desfăşurat în alte modalităţi decât sub forma unui serviciu public. Astfel, prin introducerea prin legea 226 a altor modalităţi de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi generează instabilitate legislativă şi înfrângerea securităţii raporturilor juridice, aspect care în prezent a făcut imposibilă asigurarea gratuităţii elevilor.”
Asta susţine Guvernul României prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă aflat din martie în dezbatere publică pe site-ul ministerului Educaţiei. Guvernul recunoaşte că nu poate fi asigurată gratuitatea elevilor pe transportul public, propune un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, dar uită să-l adopte. Probabil că sunt lucruri mai importante de făcut în acest moment în afara acordării gratuităţii elevilor”, a comentat primarul Cristian Stan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Păgubiţii pot cere autorităţilor locale daune pentru autovehiculele avariate de obiecte aflate pe domeniul public

Pentru că tot suntem la începutul sezonului furtunilor, este bine ca proprietarii de autoturisme să ştie că, inclusiv în situaţia în care nu deţin poliţe CASCO, pot primi bani pentru reparaţia stricăciunilor produse de intemperii. Proprietarii de maşini ce au fost avariate de obiecte aflate pe domeniul public şi în […]