Published On: mar, sept. 29th, 2015

Agricultorii de performanţă, omişi la plata schemelor de minimis

nichiduta.ro

Ion VladO situaţie oarecum paradoxală şi care trebuie luată în calcul de decidenţii din Ministerul Agriculturii, ne-a fost desluşită de Ion Vlad, primarul comunei Lunguleţu. Este vorba despre omiterea, nu neapărat din rea voinţă, a acelor mai performanţi mici fermieri, de la acordarea unor compensaţii în cazul anilor secetoşi şi culturilor afectate de calamităţi naturale.
Astfel, dacă agricultorii care declară culturi calamitate de secetă pot primi sprijin prin diferite scheme de ajutor de minimis, beneficiind şi de reducerea, proporţională cu gradul de calamitate, a normei de venit pe baza căreia este calculat impozitul, cultivatorii de cartofi din bazinul Lunguleţu nu beneficiază de nicio facilitate. Cartofii sau varza nu sunt culturi calamitate pentrucă fiecare fermier irigă cu propriile resurse, ori de câte ori consideră că este necesar.
Ori în anii secetori costurile cu irigaţiile sunt duble, dacă nu chiar triple în comparaţie cu anii cu regim normal în ceea ce priveşte căderile de precipitaţii. Este practic vorba de costuri mai mari pentru întreţinerea culturilor ceea ce influenţează, automat norma de venit.
Ori tocmai acest aspect doreşte să-l transmită Ion Vlad, cu speranţa că vor beneficia de înţelegere şi sprijin şi fermierii care irigă individual, chiar dacă, în acest mod, riscă să îşi micşoreze profitul.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro