Published On: joi, iun. 22nd, 2017

Acţiuni de prevenţie desfăşurate de AFIR pentru utilizarea corectă a fondurilor acordate pentru investiţii în dezvoltarea rurală

nichiduta.ro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a derulat până în acest moment mai multe acţiuni de prevenire a neregulilor ce pot apărea în accesarea şi implementarea proiectelor finanţate cu fonduri europene, disponibile ţării noastre prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
Aceste acţiuni de prevenţie fac parte dintr-o amplă campanie susţinută de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) la nivel naţional şi organizată în mai multe etape. În această prima etapă a acţiunii de prevenţie sunt incluse 14 Oficii Judeţene şi 3 Centre Regionale ale AFIR, urmând ca acţiunile să continue şi în celelalte structuri
ale AFIR.
Echipele mixte ale AFIR, de la nivel central şi din teritoriu, au organizat 5 acţiuni de prevenţie în judeţul Iaşi în intervalul 15 – 19 mai, la structurile teritoriale ale AFIR (Centrul Regional şi Oficiul Judeţean) şi la beneficiarii din acest judeţ. De asemenea, au fost organizate 6 acţiuni de prevenţie în perioada 22 – 26 mai, în judeţul Timiş, şi alte 6 acţiuni în judeţul Teleorman, în perioada 6 – 9 iunie.
Pentru săptămâna 12 -16 iunie sunt programate acţiuni din Planul de prevenţie la Oficiul Judeţean Suceava şi la unii beneficiari ai PNDR din zonă.
Beneficiarii selectaţi în cadrul acestor acţiuni de îndrumare şi sprijin au proiecte în implementare care se află în etapa procedurală cuprinsă între contractare şi prima plată.
„Acţiunile de prevenţie ale AFIR nu sunt acţiuni de control. Rolul experţilor AFIR în cadrul acestor sesiuni este acela de a explica beneficiarilor modalităţile de evitare a apariţiei neregulilor, tipurile de verificări prin care trece un proiect în etapa de implementare şi în cea de monitorizare, dar mai ales necesitatea menţinerii criteriilor de eligibilitate şi de selecţie în baza cărora proiectul a fost selectat pentru finanţare.” – se precizeată într-un comunicat al agenţiei.
În cadrul vizitelor pe teren, organizate la locurile de implementare ale proiectelor de investiţii, reprezentanţii agenţiei au prezentat beneficiarilor importanţa rolului acestora în calitate de parteneri ai AFIR. A fost subliniată necesitatea creşterii gradului de conştientizare a beneficiarilor cu privire la respectarea cu stricteţe a obligaţiilor contractuale şi legale asumate pe întreaga perioadă de valabilitate a contractelor.
În cadrul acţiunilor, beneficiarii au supus atenţiei reprezentanţilor AFIR aspecte rezultate din experienţa practică în relaţia contractuală cu AFIR şi le-au prezentat speţe concrete pe care le-au întâlnit în faze diferite ale implementării investiţiei. Totodată, beneficiarii au prezentate o serie de sugestii şi propuneri de simplificare a cadrului procedural de implementare a proiectelor, respectiv o mai bună corelare a procedurilor cu realităţile economice concrete.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro

Articole Recente