ACŢIUNI ALE POLIŢIEI ROMÂNE, PENTRU PREVENIREA VIOLENŢEI DOMESTICE

În primele 9 luni ale acestui an, poliţiştii au emis aproape 6.500 de ordine de protecţie provizorii, aproximativ jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.
Faţă de anul trecut, se constată o reducere importantă a nerespectării ordinului de protecţie provizoriu şi a implicării minorilor în fapte de violenţă domestică.
Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
În perioada ianuarie -septembrie 2020, la nivel naţional, au fost emise 6.472 de ordine de protecţie provizorii, cu 10% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 6.383 au fost emise la solicitarea victimelor, 54 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor şi 30 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.
De asemenea, au fost sesizate 354 de infracţiuni de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu, în scădere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Totodată, în primele 9 luni ale acestui an, au fost emise de instanţele judecătoreşti 6.313 ordine de protecţie, cu 8,7% mai multe decât în perioada similară din anul 2019, 3.031 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecţie provizorii emise de poliţişti.
Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor din sfera violenţei domestice o au faptele de „lovire sau alte violenţe” -62%, urmate de „abandonul de familie” – 14% şi „ameninţarea” –
9%.
Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracţiuni de violenţă în familie se comit la domiciliul subiecţilor, aproximativ 80% din total.
Se constată o reducere importantă a implicării minorilor în fapte de violenţă domestică, atât în calitate de victime (-17%), dar mai ales în calitate de autori
(-34%).
Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată şi completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind

reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia.
Astfel, la sfârşitul anului 2018, a fost aprobat şi publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Locotenentul Stan Silviu, locul al III-lea la "Cupa României la tir cu arcul"

Încă un rezultat notabil pentru colegul nostru, locotenent Stan Silviu, care a obţinut locul al III-lea la „Cupa României”, concurs organizat de Federaţia Română de Tir cu Arcul.Competiţia s-a desfăşurat week-end-ul trecut pe stadionul Olimpia din Bucureşti şi la aceasta s-au înscris aproximativ 60 de persoane.Pasionat de acest sport, ofiţerul […]