ACŢIUNEA TRUCK & BUS. Siguranţa transportului de marfă şi persoane, în atenţia poliţiştilor dâmboviţeni

Poliţia Română a desfăşurat acţiunea „Truck & Bus”, pentru verificarea activităţilor de transport public de persoane şi de mărfuri. Acţiuni au avut loc şi în judeţul Dâmboviţa. Activităţile de control s-au desfăşurat simultan în toate statele membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL). Poliţiştii au verificat aproximativ 17.000 de autovehicule şi au constatat peste 5.600 de abateri de la regimul rutier.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Dâmboviţa au acţionat, pe raza judeţului, pentru reducerea accidentelor de circulaţie în care sunt implicate vehiculele care efectuează transport public de marfă şi persoane. De asemenea, în atenţia poliţiştilor s-a aflat şi depistarea conducătorilor de autoturisme care nu respectă normele rutiere. Astfel, au fost controlate 219 autovehicule şi au fost verificate 233 de persoane. În cadrul acţiunii, poliţiştii au constatat două infracţiuni la regimul rutier şi au aplicat 144 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 63.500 de lei. Din totalul amenzilor, 72 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 13 pentru neportul centurii de siguranţă, 4 pentru depăşiri neregulamentare şi 17 pentru alte abateri la regimul rutier. Totodată, 10 conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea prevederilor H.G. 69/2012 privind exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier, 12 pentru lipsa rovinietei şi 14 pentru nerespectarea O.G. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora. Ca măsură complementară, au fost reţinute 14 permise de conducere, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare şi a fost dispusă măsura suspendării dreptului de utilizare a unui autovehicul. Poliţiştii au depistat, pe raza municipiului Târgovişte, un şofer care efectua transport internaţional de marfă, contra cost, pe traseul România – Germania, fără a deţine licenţă în acest sens. S-a procedat la suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului, fiind retrase plăcuţele cu numerele de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare.
În perioada 26 februarie – 4 martie a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane şi conducătorii autovehiculelor de transport de marfă.
Pe parcursul acţiunii, poliţiştii au depistat şi sancţionat persoanele care efectuau transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, precum şi pe cei care transportau mărfuri, fără respectarea legislaţiei în vigoare.
În cadrul acţiunii, poliţiştii au verificat în total 17.077 de autovehicule, dintre care 7.354 de autovehicule de transport de persoane şi 9.723 de autovehicule de transport de marfă.
În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 5.605 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.776 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 3.829 celor care efectuau transport de marfă.
Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 293 de sancţiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, una pentru conducerea sub influ-erija alcoolului, 406 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 25 pentru funcţionarea necorespunzătoare a aparatului tahograf şi 5 pentru utilizarea incorectă a acestuia.
De asemenea, au fost aplicate acestora 14 sancţiuni pentru nere-spectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 126 pentru defecţiuni tehnice, 14 pentru depăşirea masei total maxime autorizate a vehiculului, 91 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 59 pentru lipsa unor documente ale vehiculului şi 38 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport.
Au fost dispuse şi 9 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecţiuni tehnice.
Transportatorilor de mărfuri, poliţiştii le-au aplicat 713 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 6 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 818 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 140 pentru funcţionarea necorespunzătoare a aparatului tahograf şi 91 pentru intervenţii neautorizate asupra acestora, precum şi 86 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă.
De asemenea, 302 de sancţiuni au fost aplicate pentru defecţiuni tehnice, 23 pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată <12,5 tone, 25 pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată >12,5 tone şi 20 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.
Totodată, poliţiştii au aplicat transportatorilor de mărfuri 184 de sancţiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 150 pentru la lipsa unor documente ale vehiculului, 12 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport şi 2 pentru nere-spectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Se lucrează intens la proiectele majore pentru dezvoltarea comunei Voineşti

În prima decadă a lunii februarie, administraţia de la Voineşti a semnat două contracte de finanţare pe fonduri europene prin GAL Valea lalomiţei. Este vorba despre proiectul intitulat „Modernizare prin asfaltare Târg săptămânal în satul Voineşti”, proiect pentru care s-a finalizat procedura de achiziţie publică privind execuţia lucrărilor, urmând ca, […]