Accesul rutier pe drumurile judeţene spre zona montană a judeţului Dâmboviţa

Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitor la accesul rutier pe drumurile judeţene spre zona montană a judeţului, respectiv Staţiunea turistică de interes naţional Peştera -Padina, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a făcut o serie de precizări.
Urmare a colaborării dintre Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, vă aducem la cunoştinţă că, în privinţa elementelor de siguranţă rutieră (parapeţi de protecţie), până la această dată au fost montaţi 4.092 m, iar în stocul existent la S.C. Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa S.A. se află 2.308 m, care fac obiectul montajului în continuare pe traseul DJ 714, la data finalizării rezultând realizarea integrală a necesarului stabilit.
Din acest punct de vedere, precizăm că montajul, de către S.C. Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa S.A, a elementelor de siguranţă a circulaţiei a fost realizat pe sectoarele Glod (DN 71) -Sanatoriul Moroeni – Zănoaga, km 0+000 -21+000 şi Cabana Bolboci – Cheile Tătarului, km 24+366+29-900; pe celelalte sectoare, respectiv Zănoaga – Cabana Bolboci, km 21+000+24+366 şi Cheile Tătarului – Peştera, km 29+900+34+485, sunt asigurate condiţiile corespunzătoare de circulaţie şi semnalizare rutieră printr-o investiţie distinctă de modernizare prin asfaltare.
În acest sens, menţionăm că montajul semnalizării rutiere verticale pe DJ 714, cu peste 300 de table indicatoare, reprezintă realizarea integrală a necesarului stabilit de comun acord cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.
Referitor la drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga, reamintim că acest sector de drum se află în curs de modernizare şi reabilitare, lucrările fiind suspendate pe perioada de iarnă, drumul având planurile de semnalizare rutieră conforme, urmând ca finalizarea tuturor lucrărilor să se realizeze în semestrul 1 al anului 2020.
Cu privire la traseul DJ 713 – DN 71 – Dichiu – Piatra Arsă, investiţia de reabilitare şi modernizare a fost finalizată în totalitate, acesta fiind corespunzător din punct de vedere al elementelor pentru siguranţa circulaţiei rutiere, obiectivul aflân-du-se în perioada de garanţie şi având, în perioada de iarnă 2019 – 2020, circulaţia rutieră închisă pe sectorul Cabana Dichiu – Piatra Arsă.
Având în vedere cele precizate, apreciem că interdicţia de acces în Platoul Padina – Peştera este excesivă din următoarele considerente:
– în Platoul Padina – Peştera, îşi desfăşoară activitatea mai multe instituţii şi servicii publice, agenţi economici şi instituţii de cult, inclusiv posturile de poliţie şi jandarmerie montană, în cadrul cărora activează aproximativ 300 de persoane, la care se adaugă turiştii care vizitează zona sau sunt cazaţi în unităţile turistice, accesul rutier efectuându-se în perioada de iarnă, în general, pe traseul DJ 714;
– semnalizarea rutieră verticală pe DJ 714, cu o valoare totală de peste 1.000.000 lei, justifică îndeplinirea condiţiilor corespunzătoare circulaţiei rutiere pe toată perioada anului, acest drum reprezentând singura variantă de acces în Platoul Padina – Peştera, când traseul DJ 713 este închis, din cauza pericolului de avalanşe;
– prin intermediul S.C. Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa S.A., Consiliul Judeţean Dâmboviţa asigură întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor judeţene din zona montană, având disponibile, în zonă, utilaje şi materiale antiderapante, în număr şi stocuri suficiente.
De asemenea, prin notificarea instituţiei noastre despre faptul că DJ 714, dar şi drumul de legătură sunt închise circulaţiei rutiere, fără a exista o altă variantă alternativă deschisă, în Staţiunea turistică de interes Naţional Peştera – Padina, este afectată realizarea următoarelor activităţi şi servicii curente:
– activităţi specifice de iarnă pentru deszăpezire şi combaterea lunecuşului, pe DJ 713, drumul de legătură şi DJ 714, în conformitate cu prevederile legale;
– serviciile de intervenţie ale Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Dâmboviţa;
– accesul rutier al angajaţilor şi al furnizorilor care asigură aprovizionarea agenţilor economici existenţi, dar şi a Mănăstirii Peştera lalomiţei;
– accesul rutier pentru echipaje de intervenţie speciale din categoria SMURD, Pompieri, Salvamont, S.D.E.E. Muntenia Nord, DISTRIGAZ etc. În contextul în care S.C. L.D.P. Dâmboviţa S.A. nu ar mai realiza activităţi de deszăpezire şi combatere a lunecuşului pe DJ 714, este afectată şi activitatea din zonă a serviciilor Poliţiei Padina şi Jandarmeriei montane.
Totodată, amintim că viteza de circulaţie pe traseul DJ 714 este redusă în perioada de iarnă, potrivit configuraţiei geografice a acestuia, aspect care concură la o siguranţă sporită în trafic.
Ţinând cont de situaţia existentă, la această dată, pe traseele de drumuri judeţene din zona montană, considerăm îndeplinite cerinţele legale pentru accesul rutier spre Staţiunea turistică de interes naţional Peştera – Padina, cu obligativitatea, din partea conducătorilor auto, de a echipa corespunzător autovehiculele, de a respecta semnalizarea rutieră din zonă, a indicaţiilor agenţilor de poliţie, a reprezentanţilor jandarmeriei montane, a Serviciului Public Salvamont – Salvaspeo Dâmboviţa, precum şi a reprezentanţilor SC Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa SA, operatorul economic care asigură servicii de deszăpezire pe drumurile judeţene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ministerul Educaţiei şi Cercetării face primii paşi pentru debirocratizarea activităţii cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar

Grupul de lucru, cunoscut sub denumirea de „Comisia de tăiat hârtii” din cadrul MEC, prezintă un prim raport ce are în vedere eficientizarea procesului de predare – învăţare – evaluare. În urma propunerilor înregistrate pe platforma debirocratizare.edu.ro şi a dezbaterilor din perioada noiembrie-decembrie 2019, comisia a decis eliminarea şi simplificarea […]