A început tratarea pacienţilor cu amiotrofie spinală, cu medicamentul nusinersen

Prin eforturile conjugate ale CNAS şi Ministerului Sănătăţii, la Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Doctor Nicolae Robănescu” a început tratamentul primilor trei pacienţi cu amiotrofie spinală din România cu medicamentul inovator DCl nusinersen.
În condiţiile în care medicamentul necesită administrare intraspinală, efectuată de medici special pregătiţi în acest sens, CNAS apreciază eforturile depuse de profesioniştii de la Centrul „Doctor Nicolae Robănescu” şi le mulţumeşte pentru promptitudinea cu care au reuşit să demareze efectuarea tratamentului.
Totodată, CNAS anunţă că începând din data de 17 octombrie a.c., Centrul „Doctor Nicolae Robănescu” nu mai este singura unitate medicală din România care poate efectua tratamentul cu DCl nusinersen. Ca urmare a evaluării pozitive efectuată de casa de asigurări de sănătate, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca a fost inclus în lista unităţilor medicale care pot administra medicamentul menţionat în cadrul programului naţional curativ de boli rare. CNAS a făcut deja demersuri pentru asigurarea finanţării tratamentului pentru primii patru pacienţi. Menţionăm că acest tratament inovator este unul deosebit de costisitor: în condiţiile în care o singură doză de nusinersen are preţul de 341.000 lei (70.000 euro), costul pe pacient, în primele două luni de la iniţierea tratamentului, se ridică la circa 2,6 milioane lei.
Având în vedere impactul bugetar major generat de iniţierea tratamentului, CNAS va solicita sprijinul Ministerului Finanţelor pentru a putea asigura tratarea cu prioritate, în funcţie de gravitatea bolii, a tuturor pacienţilor cu amiotrofie spinală care au ca recomandare terapeutică medicamentul nusinersen.
„La nivelul instituţiei noastre, lucrurile sunt într-o evoluţie rapidă în privinţa acestui tratament. Vom evalua cu prioritate orice unitate medicală va solicita înscrierea pe lista celor care pot administra nusinersen, deoarece ne dorim ca până la sfârşitul anului să includem în tratament 20-21 de bolnavi”, a afirmat astăzi preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cursul unei întâlniri cu reprezentanţii pacienţilor cu amiotrofie spinală.
Ca răspuns la aspectele semnalate de interlocutori, Vulcănescu a mai precizat că instituţia doreşte să răspundă prompt şi cât mai bine necesităţilor pacienţilor, inclusiv a celor cu amiotrofie spinală, motiv pentru care se intenţionează ca de anul viitor programele naţionale curative să fie restructurate, inclusiv din punct de vedere al indicatorilor de performanţă, astfel încât să fie orientate spre managementul integrat al cazurilor şi spre tratarea nu doar a bolii ci şi a pacienţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ora de iarnă 2018: Sâmbătă spre duminică dăm ceasurile cu o oră înapoi

Duminică, 28 octombrie, România trece la ora de iarnă 2018. Astfel, în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 devine ora 3.00, iar trecerea la ora de iarnă 2018 va face ca ziua de 28 octombrie să fie cea mai lungă din acest an. În […]