A început proiectul „Crearea şi implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale”

Ministerul Sănătăţii derulează în perioada 12 septembrie 2018 – 11 ianuarie 2022 proiectul POCU 122607 cu titlul: „Crearea şi implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale”, implementat în parteneriat cu Ministerul Municii şi Justiţiei Sociale, în calitate de lider de Proiect, Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de partener 1 şi Ministerul Sănătăţii, în calitate de partener 2.
Obiectivul general al proiectului constă în creşterea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei prin dezvoltarea şi pilotarea serviciilor comunitare integrate în 139 de comunităţi rurale şi mic urbane cu tip de marginalizare peste medie şi severă.
Persoanele afectate de sărăcie din 139 de comunităţi rurale şi mic urbane cu marginalizare severă şi peste medie vor beneficia, în special, de servicii medico-socio-educaţionale, adaptate tuturor nevoilor identificate, de la cele de sănătate la cele sociale sau de educaţie, până la ocupare, locuire şi accesul la documente de identitate. Acest tip de servicii va fi pilotat în cele 139 de comunităţi timp de 28 de luni.
Fiecare caz medico-social va fi evaluat de o echipă mixtă, formată din specialişti în domeniul medical, social şi educaţional, care se vor coordona, astfel încât fiecare persoană să fie îndrumată şi ajutată să acceseze toate serviciile de care are nevoie.
Asistentul medical comunitar este cel care va face parte din echipa comunitară integrată şi va asigura serviciile de asistenţă medicală comunitară, din cadrul proiectului, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară aprobată prin Legea nr. 180/ 2017.
Echipele comunitare integrate vor urmări:
– sprijinirea participării la viaţa socială şi activarea suportului social şi al vecinătăţii, dezvoltarea şi aplicarea strategiilor de dezvoltare individuală, familială şi comunitară pe termen lung;
– creşterea nivelului de educaţie, reducerea abandonului şcolar şi a participării şcolare scăzute, îmbunătăţirea performanţelor şcolare, accesul la programe de educaţie informală, accesul la servicii de consiliere şcolară şi orientare în carieră;
– supravegherea stării de sănătate a copilului şi a gravidei, comportamente favorabile sănătăţii, sănătatea reproducerii, planificarea familială, nutriţie, mişcare, eliminarea comportamentelor dăunătoare sănătăţii, furnizarea de servicii de profilaxie primară şi secundară precum şi de asistenţa medicală la domiciliu, curativă şi de recuperare, monitorizarea accesului la servicii de sănătate.
Implementarea în bune condiţii a acestui proiect este strâns legată de finanţarea complementară prin Programul Operaţional Regional, pentru construirea/renovarea şi dotarea centrelor comunitare integrate în care să funcţioneze echipele comunitare integrate.
Printr-o astfel de abordare se urmăreşte creşterea accesului persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile la servicii medico-socio-educaţionale, precum şi impactul serviciilor furnizate, dar mai ales şansele de ieşire din starea de vulnerabilităţi multiple a acestei categorii de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ANCPI a preluat Preşedinţia Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a preluat Preşedinţia Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC) de la Oficiul Federal de Metrologie şi Topografie din Austria (BEV). Însemnele de mandat au fost preluate de preşedintele – director general al ANCPI, Radu Codruţ ŞTEFĂNESCU, în cadrul unei ceremonii, […]