A început înscrierea copiilor la grădiniţă

Din această săptămână au început înscrierile copiilor la grădiniţă pentru anul şcolar 2021-2022, după ce, din 17 mai, au avut loc reînscrierile. La înscriere părinţii pot transmite grădiniţei datele necesare şi prin telefon sau e-mail. Toate grădiniţele trebuie să afişeze capacitatea şi numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare.
În cazul grădiniţelor particulare, acestea sunt obligate să afişeze dacă sunt acreditate sau autorizate. Începând cu anul şcolar 2020-2021, grupa mare de la grădiniţă a devenit obligatorie.
Programul de înscriere stabilit de conducerea unităţii de învăţământ trebuie afişat la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi eventual pe site-ul inspectoratului şcolar.
Referitor la înscriere, părinţii pot comunica unităţii de învăţământ şi prin fax, poştă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privid copilul şi date privind opţiunile exprimate), pentru a fi introduse în aplicaţia informatică specifică. În acest mod, toţi solicitanţii vor fi înregistraţi în aplicaţia specifică din Modul SIIIR – Înscrierea la grădiniţă 2021-2022.
Etapa de validare a fişelor şi de completare a dosarelor cu documentee necesare se va desfăşura la momentul comunicării de către unitatea de învăţământ, pe zile şi pe intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicaţie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie. Comunicarea va fi postată atât pe site-ul unităţii de învăţământ, cât şi la avizier.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face de regulă în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislaţia în vigoare.
În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere a copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice, după cum urmează:
■ Criteriile generale de departajare sunt următoarele şi presupun existenţa:

  • unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/ plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi)
  • unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
  • unui frate/ a unei surori înmatriculat/e în anul şcolar următor în unitatea de învăţământ respectivă;
  • unui document eliberat de medicul spe-cialist/ certificat de orientare şcolară şi profesională/ certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.
    ■ Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preşcolari, sunt aprobate de consiliul de administraţie a al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului şcolar până la data de 28 mai 2021.
    ^ Criteriile specifice sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza celor generale. Pentru criteriile specifice, unitatea va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii şi nu pot include existenţa unei liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învăţământul preşcolar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmboviţa :Sub 1% dintre elevi continuă cursurile în sistem online

În acord cu Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 128/28.05.2021, 494 unităţi de învăţământ din judeţul Dâmboviţa funcţionează în scenariulI începând de luni, 31 mai 2021 şiII unităţi de învăţământ vor funcţiona în scenariul 2.Din totalul de 66934 preşcolari şi elevi din judeţul Dâmboviţa, 66426 sunt prezenţi fizic […]