A FOST ZIUA PĂMÂNTULUI

Ş.E.

ziua pamantuluiÎn fiecare an, la 22 aprilie, mai mult de un miliard de oameni iau parte la Ziua Pământului. Astfel, în întreaga lume, persoane fizice, comunităţi, organizaţii şi guverne sunt recunoscători planetei pe care uimitor o numim acasă şi iau măsuri pentru a o proteja.
Apărută în 1970, această zi simbolizează lupta împotriva poluării şi problemelor climatice. Tema propusă pentru celebrarea Zilei Pământului 2013 este „Faţa schimbărilor climatice”.
Schimbările climatice au multe feţe. Un bărbat din Maldive care îşi face griji pentru mutarea familiei sale, din cauza creşterii nivelului mării, un fermier din Kansas care luptă pentru a face faţă cheltuielilor cu culturile din cauza ravagiilor secetei prelungite, un pescar de pe râul Niger ale cărui plase de multe ori sunt goale, un copil din New Jersey care şi-a pierdut casa într-o super-furtuna, o femeie din Bangladesh care nu poate obţine apă proaspătă din cauza frecventelor inundaţii şi cicloane.
Şi nu sunt numai chipuri umane. Ci este ursul polar din regiunea arctică în topire, tigrul din ameninţatele păduri de mangrove ale Indiei, balena din Atlanticul de Nord în încălzire, urangutanul din pădurile indoneziene segmentate de mai multe incendii şi secete frecvente.
Aceste chipuri ale schimbărilor climatice se înmulţesc în fiecare zi. Pentru mulţi, schimbările climatice pot părea de multe ori îndepărtate şi neclare – o problemă vagă şi complexă pe care nepoţii noştri o vor avea de rezolvat. Dar asta doar dacă sunt încă suficient de norocoşi pentru a fi izolaţi de toate consecinţele sale. Schimbările climatice au efecte foarte reale asupra oamenilor, animalelor, a ecosistemelor şi a resurselor naturale de care depindem cu toţii. Necontrolate, se vor răspândi ca focul. Din fericire, alte feţe ale schimbărilor climatice sunt, de asemenea, multiplicate în fiecare zi.
Fiecare persoană care contribuie la remedierea problemei este, de asemenea, o faţă a schimbărilor climatice: antreprenorii care înţeleg posibilitatea de a crea noua economie verde, activiştii care organizează acţiunea comunitară şi campanii de conştientizare, inginerii care proiectează tehnologia curată a viitorului, funcţionarii publici care luptă pentru legi legate de schimbările climatice şi eforturile pentru atenuare, oamenii de rând care se angajează să trăiască durabil.
Ieri, mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume au luat parte la a 43-a aniversare a Zilei Pământului. De la Beijing la Cairo, Melbourne la Londra, de la Rio la Johannesburg, New Delhi la New York, comunităţile de pretutindeni şi-au exprimat preocupările lor pentru planetă şi au gândit măsuri ce vor fi luate pentru a o proteja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În câţiva ani, BULEVARDUL CASTANILOR DIN TITU VA CONCURA CU CEL SIMILAR DIN TÂRGOVIŞTE

Un proiect început în 1999 şi abandonat ulterior a fost reluat zilele trecute la Titu. În 1999, administraţia locală a plantat câteva sute de castani pe strada Gării, cu scopul de a crea la Titu cel mai mare Bulevard al Castanilor din ţară, care să înfrumuseţeze oraşul, dar şi să […]