MINISTERUL COMUNICAŢIILOR ŞI SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE Comunicat de presă Ministrul Alexandru Petrescu: Acordul dintre Preşedinţia României a Consiliului UE şi Parlamentul European generează un impact pozitiv pentru cetăţenii UE în sectorul digital

Date:

Bucureşti, 06 februarie 2019
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informale, Alexandru Petrescu, anunţă că, la 6 februarie 2019, Coreper a confirmat Acordul provizoriu dintre Preşedinţia României a Consiliului UE şi Parlamentul European privind reutilizarea pe scară mai largă a datelor finanţate din fonduri publice având un impact benefic asupra tuturor cetăţenilor şi agenţilor economici din spaţiul european.
„Această reformă reprezintă o etapă importantă în furnizarea de materie primă esenţială pentru aplicaţii de inteligenţă artificială, dar şi pentru alte aplicaţii care se bazează pe disponibilitatea unor volume mari de date. Ea creează oportunităţi pentru toate sectoarele economiei, stimulând crearea de noi locuri de muncă şi creşterea economică”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România, preşedinte al Consiliului TTE în domeniul digital.
Volume mari de date deţinute de sectorul public, de exemplu date meteorologice şi date privind mediul înconjurător, vor fi disponibile mai rapid şi mai uşor pentru crearea de noi produse şi servicii, precum şi pentru dezvoltarea generală a unei societăţi bazate pe date. La 6 februarie 2019, ambasadorii la UE au confirmat acordul obţinut de preşedinţia română cu Parlamentul European cu privire la o reformă care va aduce la zi normele UE privind reutilizarea datelor din sectorul public, astfel încât să reflecte evoluţiile din domeniul tehnologiilor digitale. Noile norme vor stimula într-o şi mai mare măsură inovarea digitală, în special în domeniul inteligenţei artificiale. S-a ajuns la un acord provizoriu la 22 ianuarie 2019.
Reforma extinde domeniul de aplicare al normelor privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public (ISP) astfel încât să nu mai cuprindă doar organismele din sectorul public, ci să includă întreprinderile publice din sectorul transporturilor şi din cel al utilităţilor publice. Aceste sectoare nu vor avea obligaţia de a pune date la dispoziţie, cu excepţia cazului în care se prevede astfel în legislaţia naţională, în legislaţia Uniunii sau chiar în directiva privind ISP. Însă, dacă doresc să pună datele la dispoziţie, vor trebui să respecte aceleaşi principii ca organismele din sectorul public, inclusiv privind transparenţa, nediscriminarea şi acordurile exclusive. Va exista o garanţie împotriva dezavantajelor concurenţiale, care va proteja întreprinderile din sectorul public aflate în concurenţă directă cu companii private.
Reforma introduce conceptul de seturi de date cu valoare ridicată, care vor fi puse la dispoziţie în mod gratuit prin intermediul unei interfeţe de programare a aplicaţiilor (API). Textul prevede şase categorii principale de seturi de date cu valoare ridicată: date geospaţiale, date privind observarea Pământului şi mediul înconjurător, date meteorologice, date statistice, date privind companiile şi structura de proprietate a companiilor şi date privind mobilitatea. Această listă va fi actualizată şi vor fi selectate seturi de date specifice din cadrul acestor categorii (de exemplu hărţi şi coduri poştale din categoria datelor geospaţiale) prin intermediul legislaţiei secundare.
Normele vor viza şi datele provenite din cercetare care beneficiază de finanţare publică şi care sunt disponibile deja în baze de date publice şi vor încuraja diseminarea de date dinamice, cum ar fi transportul în timp real sau datele meteorologice generate de senzori sau de sateliţi.
În general, datele din sectorul public vor fi disponibile în mod normal fie gratuit, fie la un preţ egal cu costul marginal. Însă, deoarece unele organisme din sectorul public trebuie să genereze venituri, în anumite situaţii se permite perceperea unor taxe limitate. Noua directivă promovează, în plus, utilizarea datelor deschise (date în formate deschise care pot fi utilizate liber şi pot fi partajate în orice scop); de aceea, pentru a reflecta acest fapt, noţiunea de date deschise a fost adăugată în titlul directivei.
După intrarea în vigoare a directivei, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a integra aceste dispoziţii în legislaţia naţională. Întrucât directiva stabileşte doar standarde minime, statele membre au libertatea de a depăşi aceste standarde în normele lor naţionale.
Propunerea constituie un element esenţial al „pachetului privind datele”, publicat de Comisie în aprilie 2018 în cadrul strategiei privind piaţa unică digitală.
După aprobarea dată de Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, textul va face obiectul unei revizuiri de către experţii jurişti-lingvişti. Apoi, actul legislativ trebuie să fie adoptat în mod formal de către Parlamentul European şi Consiliu. Se preconizează că adoptarea va avea loc în cursul primăverii.
Coreper reprezintă „Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană”. Este compus din reprezentanţii permanenţi adjuncţi ai fiecărei ţări, iar reuniunile sale sunt prezidate de reprezentantul permanent adjunct al ţării care asigură preşedinţia Consiliului Afaceri Generale.
biroupresa@comunicatii.gov.ro Tel: 0785.235.222 Tel: 0213114144

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Servicii SEO Profesionale în 2024: Evoluții și Tendințe Comparativ cu Anii Precedenți

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) rămâne o componentă...

Care sunt cele mai comune probleme care apar la un Range Rover Velar?

Alegerea tipului de mașină pe care să îl achiziționezi...

Etapa județeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă

S-a desfășurat în municipiul Moreni etapa județeană a Concursurilor...