Psihologia politică şi apărarea socială (LXVI)

Date:

de Gustave Le Bon
Revoluţionarii socialişti nu vor putea declanşa mişcări sociale care să schimbe definitiv lumea deoarece prea multe pofte personale sunt la baza efemerelor lor convingeri. Niciodată credinţele ce rezistă în timp nu au fost durate pe temeli aşa de trecătoare ca dorinţele personale ale unora sau altora. Cu toate acestea, rolul pe care-l joacă cei ce pun în mişcare masele de oameni, nu a fost suficient de bine analizat şi explicat de către psihologi. Adevărata explicaţie va fi furnizată doar atunci când va fi analizată mai mult zona obscură a subconştientului maselor – subliminalul ce constituie scopul cercetărilor actuale – locul unde apar gândurile ce stau la baza cauzelor ce declanşează actele noastre individuale sau de grup.
Aş merge chiar mai departe decât au permis ştiinţele pozitiviste, afirmând că stările de suflet inconştiente ale celui care seduce şi ale celui sedus, ale manipulatorului şi ale manipulatului se întrepătrund datorită unui mecanism care, deocamdată, ne rămâne necunoscut.
Acestă fuziune de stări inconştiente descrise, după cum se pare, pornind de la un mare număr de fapte consemnate, chiar şi-n domeniul psihologiei animale, ne duce în pragul unui domeniu necunoscut pe care ştiinţa în întrezăreşte, dar pe care nu l-a exploatat încă.
Din aceste zone întunecate pe care nu le-am străpuns încă cu ajutorul cunoaşterii şi analizei, să revenim la faptele a căror observare este mai uşor de făcut. Am scos în evidenţă câteva elemente ale persuasiunii. Cum şă putea să scot în evidenţă mai multe, doar în câteva pagini scrise, când, de fapt, pentru aşa ceva trebuie să scri un întreg volum? Persuasiunea este vehiculată de mediul social, de ziare, de comitete anonime, de anunţuri, de intresele individuale etc. Toate acestea pot fi capitole ce ar trebui să trezească interesul psihologilor, dar nu prea s-a întâmplat aceasta. O astfel de analiza, pe capitole, ar fi mai utilă societăţii decât zadarnicele dizertaţii despre categoriile filozofice ale lui Kant sau cele referitoare la natura spaţiului şi timpului. Ar fi o analiză cu mult mai folositoare societăţii, dar, de asemenea, cu mult mai dificil de realizat.
Printre factorii principale ce stau la baza manipulării maselor, pe care i-am enumerat, este unul aşa de important, încât trebuie să spunem câteva cuvinte: contagiunea mentală. Este elementul fundamental ce declanşează propagarea mişcărilor sociale despre care am scris: greva poştaşilor, revolta din Barselona etc.
Aceste mişcări, declanşate de către manipulatorii de mase, devin active când anumite circumstanţe sociale – de exemplu, o nemuţumire socială generalizată -predispun minţile oamenilor la o anumită receptare care se răspândeşte foarte repede în rândul lor datorită a ceea numim contagiune mentală.
Tradus din franceză de către Mircea COTÂRŢĂ spre luminarea minţii politicienilor dâmboviţeni şi a jurnaiştilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Incendiu, la o  hală din Răcovița

Un incendiu a izbucnit în jurul orei 00:02 la...

Furtuni, în  județul Dâmbovița 

În urma manifestărilor codurilor roșu și portocaliu care au...

Dosar penal întocmit de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Dâmbovița au oprit pentru...