PROTEJAŢl-VĂ PAROLELE ŞI CODUL PIN!

Date:

HAKERIPoliţiştii spun ca spargerea parolei e foarte greu de facut, mai ales daca aceasta conţine mai multe caractere. Pentru accesarea frauduloasa a contului de mail, în majoritatea cazurilor, se fura parola. Se trimit mail-uri pentru aşa zise actualizari de date, iar cei care cad în capcana furnizeaza inclusiv parolele contului. Sunt, apoi, situaţii în care prieteni sau foşti iubiţi, dupa ce se cearta, sparg contul de mail, accesându-l neautorizat. Specialiştii recunosc, totuşi, ca exista şi programe care pot sparge mailul. Sunt folosiţi chiar viruşi care infesteaza şi capteaza parole. Sfatul poliţiştilor de la combaterea criminalitaţii informatice din cadrul IPJ Dâmboviţa este ca utilizatorii sa foloseasca o parola mai complexa, care are combinaţii greu de spart. Este foarte important sa nu daţi nimanui parola, pe niciun mijloc de comunicare. Parolele de la site-urile de socializare, ca şi cele de la conturile de e-mail, sunt criptate şi sunt greu de penetrat. O alta soluţie ar fi schimbarea periodica a parolei.
Codul PIN şi parolele sunt forme de verificare a identitaţii. Ele sunt folosite pentru a accesa conturi de e-mail, conturi deschise la instituţii financiare, site-uri de cumparaturi sau în alte scopuri. Creaţi-va un PIN şi parole puternice, care sa va ajute sa pastraţi în siguranţa informaţiile personale! Utilizaţi o combinaţie de litere mari şi litere mici, numere şi caractere speciale! Folosiţi în crearea codului PIN mai mult de patru cifre şi parole mai lungi de opt litere şi cifre, acolo unde este posibil! Nu utilizaţi cifre identice, cum ar fi 1111 sau numere consecutive, ca 1234. Nu utilizaţi, în crearea parolelor sau a codului PIN, informaţii cu caracter personal, cum ar fi data naşterii dumneavoastra sau a unui membru al familiei, numere de telefon, nume de animale de companie, numele sau adresa!
Nu folosiţi acelaşi cod PIN sau aceeaşi parola pentru mai multe site-uri! Nu faceţi schimb de informaţii cu caracter personal cu persoane pe care nu le cunoaşteţi! Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, daca apelul provine de la un numar ascuns sau un numar de mobil pe care nu-l cunoaşteţi! Pastraţi toate înregistrarile fizice ale parolelor pe care le-aţi înregistrat într-un loc sigur! Nu le scrieţi pe o hârtie pe care sa o pastraţi în portofel sau în apropierea computerului! Manifestaţi o atenţie sporita în momentul în care comandaţi bunuri şi produse!
Până la 12 ani de închisoare pentru spargerea parolelor
– Accesul neautorizat la sisteme informatice aparţinând unor persoane fizice sau companii, corespondenţa sau e-mail este pedepsit în România cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda. Pedeapsa creşte de la 6 luni la 5 ani, daca accesul neautorizat are loc în vederea obţinerii de date informatice. Cei care comit astfel de infracţiuni pot primi chiar între 3 ani şi 12 ani de puşcarie, daca au spart parola sau au patruns în sistem prin depaşirea unor masuri de securitate
– De regula, cazurile de acest gen instrumentate de poliţişti pornesc de la un furt de parole, prin metoda fishing, prin mesaje de solicitare a datelor de securitate sau chiar prin solicitarea acestora pe telefon.
– Prejudiciile create depind de conţinutul corespondenţei electronice. Exista unii utilizatori care stocheaza date private, despre afacerile proprii, date de interes politic sau imagini care le pot afecta, prin publicare, statutul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Previne incendiile, viața are prioritate! 

ISU Dâmbovița face apel la responsabilitate. Iată ce trebuie...

Ai grijă cu cine și ce vorbești online

Prin promisiuni și oferte false, traficanții îi ademenesc pe...

Polițiștii din nou la școală, printre elevi!

„Săptămâna Școală în Siguranță” este un eveniment organizat de...

 Este nevoie de voluntari pentru BABEL F.A.S.T 2024 

Festivalul Babel își (re)cheamă voluntarii la înrolare. Cei care...