Astăzi creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia

Date:

cucPe 25 martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia, cinstind ziua în care Fecioara Maria este înştiinţată de arhanghelul Gabriel că îl va naşte pe Domnul Iisus. Există o sumedenie de tradiţii şi obiceiuri legate de această frumoasă sărbătoare.
De exemplu este interzis să dormi prea mult în această zi căci în caz contrar vei fi somnoros de-a lungul întregului an.
O altă superstiţie spune că nu este bine să cauţi păsările de ouă în această zi sau să pui ouă sub cloşcă căci altfel puii vor ieşi schimonosiţi, cu două capete, sau se vor îmbolnăvi. Totodată, ouăle ouate de Buna Vestire nu se păstrează şi nici nu se consumă.
Evită să te cerţi în această zi ori altfel vei avea parte de gâlcevi de-a lungul întregului an.
În unele zone ale ţării, există obiceiul de a face un foc în curte, în dreptul uşii, şi se pun pe lângă foc trei străchini cu apă, sare şi pâine care mai târziu sunt date de pomană. în alte părţi, conform tradiţiei, se aşează pe pragul uşii trei farfurioare cu pâine şi sare spre a potoli foamea îngerilor. Aceştia, în schimb, vor păzi şi veghea locuinţa respectivă.
Un obicei străvechi din popor spune că acea cracă pe care a cântat cucul de ziua sa trebuie tăiată şi agăţată la scăldătoarea fetelor pentru ca acestora să le meargă bine în dragoste şi să fie plăcute de flăcăi.
Conform unui obicei din Apuseni, de Buna Vestire se stropesc cu vin rădăcinile viţei de vie şi cu ţuică rădăcinile pomilor fructiferi, „ameninţându-i că vor fi tăiaţi dacă nu rodesc. În acelaşi timp, pomii fructiferi se afumă cu cânepă şi cu tămâie. Se crede că astfel pomii vor fi binecuvântaţi prin belşug şi vor da roade multe.
Chiar dacă este zi de miercuri şi zi de post din Postul Paştelui, de Buna Vestire este dezlegare la peşte. Se spune chiar că este bine să mănânci peste în această zi căci vei fi sănătos şi vioi tot timpul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Servicii SEO Profesionale în 2024: Evoluții și Tendințe Comparativ cu Anii Precedenți

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) rămâne o componentă...

Care sunt cele mai comune probleme care apar la un Range Rover Velar?

Alegerea tipului de mașină pe care să îl achiziționezi...

Etapa județeană a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă

S-a desfășurat în municipiul Moreni etapa județeană a Concursurilor...