PELERINAJUL TINERILOR DIN MUNICIPIUL TÂRGOVIŞTE

Date:

pelerinajDuminică, 10 august 2014, în
prezenţa şi sub coordonarea Înaltpreas-finţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, a debutat, la Târgovişte, în vechea capitală munteană, sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.
Ceremoniile solemne au fost deschise de vecernia solemnă la Catedrala din Târgovişte şi de pelerinajul tinerilor, la care au participat aproximativ 2.000 de tineri din cadrul comitetelor de tineret parohial, studenţi teologi, elevi seminarişti, membri A.S.C.O.R., elevi ai unor şcoli târgoviştene, tineri, dar şi credincioşi din parohiile municipiului Târgovişte, impreuna cu preoţii lor parohi.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit NIFON a acordat, cu acest prilej, diplome speciale, la opt elevi din eparhie, care au obţinut rezultate deosebite la Olimpiada Naţionala de Religie din acest an şcolar.
Procesiunea tinerilor a fost condusă de către Înaltpreasfinţia Sa, pelerinii purtând racla cu moaştele Sfântului Ierarh prin centrul istoric al vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Romaneşti. Prima oprire a fostă făcută la monumentul dedicat sfinţilor martiri bracoveni, mai ales că anul acesta comemorăm în chip omagial jertfa lor, la trei veacuri de la trecerea lor în veşnicie, iar, cea de a doua la Mânăstirea Stelea, important reper spiritual şi cultural târgoviştean, ctitorie a voievodului Vasile Lupu, semn de împăcare cu voievodul Matei Basarab, după care procesiunea sa reîntors la Catedrală, evenimentul final-izându-se cu închinarea la racla cu moaştele Sf. Ierarh şi cu săvârşirea slujbei acatistului.
Atât în cuvântul său de la plecarea în procesiune, cât şi la cel de la întoarcere, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, a rămas în conştiinţa posterităţii ca fiind primul „mare reorganizator al Bisericii muntene”, cum spune cronicarul, cel care a îndreptat moravurile vremii, a creat premizele deosebitei rodnicii duhovniceşti, culturale şi naţionale de mai târziu şi a orientat Biserica spre cele mai noi aşteptări ale vremii sale. Sfântul Ierarh a învăţat, cu acrivia Sfinţilor Părinţi, a îndreptat, cu bucuria părintelui milostiv, a mustrat, cu nespusă blândeţe, a înnoit şi a oferit profunzime vieţii duhovniceşti din Ţara Românească, devenind un respectat exemplu de sfinţenie, tărie morală şi efervescenţă culturală.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cardurile de alimente sunt  încărcate zilele acestea cu o nouă tranșă de 250 de lei

 Cardurile de alimente (tichete sociale) sunt  încărcate cu o...

Zilele județului Dâmbovița: Concerte, artificii și emoție în Parcul Chindia

Zilele județului Dâmbovița au încheiat cu succes cea de-a...

Incendiu, la o  hală din Răcovița

Un incendiu a izbucnit în jurul orei 00:02 la...