769 milioane de euro solicitate pentru investiţii non-agricole în mediul rural

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit on-line peste 8.600 de solicitări de finanţare pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole în mediul rural prin intermediul submăsurilor 6.2 şi 6.4 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Valoarea fondurilor europene solicitate prin cele două linii de finanţare este de 769 de milioane de euro. Astfel, în urma selecţiei proiectelor, AFIR a încheiat contracte de finanţare pentru investiţii non-agricole cu 3.025 de antreprenori, în valoare totală de 271 milioane de euro.
„Interesul solicitanţilor pentru dezvoltarea activităţilor non-agricole reprezintă o dovadă relevantă a dezvoltării antreprenoriatului rural şi a orientării multor fermieri către diversificarea activităţilor pe care le desfăşoară. În fapt, scopul acestor linii de finanţare este exact acela de a minimiza dependenţa veniturilor de activităţile agricole, de a oferi locuitorilor satului românesc accesul la servicii şi de a încuraja producţia de bunuri locale de înaltă calitate. Precizez că am efectuat plăţi beneficiarilor celor două submăsuri, 6.2 şi 6.4, în valoare totală de peste 135 milioane de euro.
Ştiu că sunt solicitanţi care nu au reuşit să primească finanţare, alocarea fiind mult mai mică decât cererea. Aş fi vrut ca toţi să reuşească şi să îşi vadă ideea pusă în practică, dar, la momentul conceperii PNDR aceasta a fost viziunea -să nu uităm că scopul acestui Program este dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural în totalitatea lui”, a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.
Cele mai multe solicitări de finanţare prin intermediul celor două submăsuri, 5.130 de proiecte, au fost depuse pentru investiţii legate de furnizarea de servicii în mediul rural – servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, servicii de consultanţă, contabilitate, juridice, service auto, servicii foto-video sau salon de înfrumuseţare. Foarte mare căutare au avut şi pensiunile agroturistice finanţate prin PNDR 2020. Astfel, pentru infrastructura în unităţile de tip agroturistic şi în activităţi de agrement, AFIR a primit 1.934 de solicitări, din care 908 prin sM 6.2 şi alte 1.026 prin sM 6.4.
De asemenea, AFIR a primit online 1.135 cereri de finanţare pentru activităţi pentru producerea şi comercializarea produselor non-agricole, cum ar fi: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie sau fabricarea produselor chimice, farmaceutice.
Pentru activităţi meşteşugăreşti (activităţi de artizanat, olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.) au fost depuse 482 de solicitări de finanţare aferente ambelor submăsuri. Pentru investiţiile în producţia de combustibil din biomasa (fabricarea de peleţi şi de brichete), în vederea comercializării, AFIR a primit 73 de cereri de finanţare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI LA TÂRGOVIŞTE

În prezenţa a numeroşi credincioşi, a unor oficialităţi judeţene şi municipale, a parlamentarilor judeţului Dâmboviţa, precum şi a Doamnei Ministru Rovana Plumb, sâmbătă, 1 decembrie 2018, înaintea Monumentului Eroilor din centrul Municipiului Târgovişte, Înaltpreas-finţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, a săvârşit slujba de Te Deum, cu ocazia Zilei Naţionale a […]