23 aprilie, „Ziua Mondială a Cărţii şi Drepturilor de Autor” şi „Ziua Bibliotecarului din România”

Luni, 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărţii. Evenimentul organizat anual de UNESCO promovează lectura şi încurajează autorii, dar şi cititorii de toate vârstele.
Ziua Cărţii a fost marcată pentru prima dată în Spania, în anul 1923, în memoria scriitorului Miguel de Cervantes, care a murit în ziua respectivă. Mai târziu, în 1995, UNESCO a stabilit în mod oficial data de 23 aprilie pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an. La fel se procedează şi în Republica Moldova, începând din anul 2010. Deputatul Claudia Gilia a ţinut să transmit un mesaj cu prilejul acestei zile: „Astăzi, mai mult ca oricând, suntem martorii unei democratizări a cunoaşterii. Astăzi, în comparaţie cu acum o sută de ani, accesul la cărţi şi la ştiinţă este mult mai facil. Nu neapărat mai ieftin şi nu neapărat mai încurajat. Cu toate acestea, o carte nu se deschide singură şi nici nu are puterea să producă o schimbare, dacă ea nu este parcursă la timp de noile generaţii.
Mircea Eliade spunea că „toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede”. În zilele noastre, în multe judeţe, bibliotecile au fost abandonate, uitate sau chiar închise. Aceste „clinici de vindecare” au intrat într-o mare concurenţă cu noile tehnologii, cu „marii consumatori de timp”.
La cursurile pe care le predau în cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, le spun studenţilor că prin intermediul cărţilor putem sta de vorbă cu Aristotel, Democrit, Platon, Locke, Rousseau, Montesquieu, Stuart Mill, Francis Fukuyama, etc. Le putem înţelege trăirile şi putem fi contemporani cu ei prin operele minunate pe care ni le-au lăsat moştenire. Acestea sunt bagaje de cunoştinţe nelimitate pentru noile generaţii. Nu este uşor să-i convingi pe tineri de această nevoie de a citi, dar odată cultivat gustul pentru lectură, rămân fideli a ceea ce eu numesc”cultura cititului”. În plus, indiferent că vorbim despre cărţile de specialitate recomandate la şcoală sau la facultate sau de cele de literatură, acestea aduc o contribuţie valoroasă educaţiei şi propagării de informaţii şi cultură în societatea în care trăim. Astăzi, îmi revine plăcerea şi onoarea să aduc un omagiu tuturor bibliotecarilor şi librarilor care m-au ajutat pe parcursul carierei mele ca elevă, studentă şi dascăl.
Parteneriatul dintre profesori şi bibliotecari este unul natural, care vine în ajutorul tinerei generaţii. Un bibliotecar implicat poate cultiva dragostea de carte celor care păşesc pragul bibliotecii pentru prima oară. Voi fi aproape de aceştia în eforturile lor de a promova lectura, un fenomen în scădere dramatică în ţara noastră.
La Mulţi Ani, tuturor bibliotecarilor!
Mii de mulţumiri celor care scriu cărţi cu atât de multe eforturi şi celor care le păstrează cu atât de multă grijă. Aceştia sunt adevăraţii ambasadori ai cunoaşterii peste vremuri”, a declarat Claudia Gilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

1.243 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 1.243 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Germania -850 locuri de muncă: 400 manipulant bagaje, 200 şofer manipulare bagaje, 52 electrician, 50 instalator, 41 lăcătuş, 41 sudor, 31 şofer de camion, 10 manipulant mărfuri, 10 personal în domeniul […]