Published On: mie, apr. 11th, 2018

215.000 de lei de la Guvern şi 140.000 de lei de la CJ pentru sinistraţii din Văleni-Dâmboviţa şi Glodeni

nichiduta.ro

Familiile din comunele dâmboviţene Văleni şi Glodeni, unde alunecările de teren le-au distrus locuinţele, au primit autjoarele de urgenţă de la CJ Dâmboviţa şi Guvernul României. Din rapoartele întocmite de către comisiile de specialitate a reieşit faptul că au fost afectate atât elemente de structură, cât şi locuinţele în sine, care acum prezintă fisuri şi crăpături, cu deplasări ale pereţilor şi fundaţiilor, fapt pentru care a fost dispusă evacuarea familiilor.
Săptămâna trecută CJ Dâmboviţa a acordat, din bugetul propriu, 140.000 de lei pentru cele 28 de familii sinistrate, 20 de familii din localitatea Văleni-Dâmboviţa şi opt familii din localitatea Glodeni, însemând câte 5.000 de lei de familie. Ajutorul deja a ajuns la familii prin Crucea Roşie Dâmboviţa.
Şi Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare totală de 215.500 lei pentru 24 familii dâmboviţene din cele 28, ale căror locuinţe au fost distruse sau grav afectate de alunecări de teren. Patru familii din cele 20 de familii afectate în comuna Văleni Dâmboviţa, nu au primit bani de la Guvern pentru că aveau domiciliul în altă localitate. Ajutoarele de la Guvern variază între 10.000 de lei şi 6000 de lei pentru fiecare familie în parte.
Concret, ajutoarele de la Guvern au fost repartizate în baza unor anchete sociale riguroase.
14 familii – 8 din Văleni Dâmboviţa şi 6 din Glodeni, au primit câte 10.000 de lei fiecare. Alte două familii din Văleni Dâmboviţa au primit suma de 8500 de lei de familie, şi trei familii tot din Văleni au primit câte 8000 de lei fiecare. O familie tot din Văleni Dâmboviţa a primit suma de 7500 lei. Trei familii -1 din Văleni Dâmboviţa şi 2 din Glodeni au primit suma de 7000 lei fiecare. Cel mai mic ajutor de la Guvern a fost în sumă de 6000 de lei pentru o familie din Văleni Dâmboviţa.
Pe lângă aceste ajutoare financiare atât de la CJ Dâmboviţa cât şi de la Guvern, sinistraţii din comunele dâmboviţene Văleni şi Glodeni vor mai primi din partea Guvernului şi materiale de construcţii, paturi, saltele şi pături.
Guvernul a aprobat printr-o hotărâre, şi acordarea unor ajutoare de urgenţă în valoare de 57,77 de milioane de lei pentru 45 de unităţi administrativ – teritoriale care au fost afectate de calamităţile naturale produse în luna martie 2018.
Creşterile semnificative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă, caracterul torenţial al ploilor şi topirea zăpezii au produs alunecări de teren, inundaţii şi pagube materiale pe raza teritorială a unor localităţi din judeţele Argeş, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Harghita, Olt, Prahova, Vrancea şi Vâlcea.
Ajutoarele financiare vor fi utilizate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate (străzi, drumuri agricole, comunale şi judeţene), refacerea unor poduri şi podeţe, consolidarea şi asigurarea scurgerii apelor, precum şi pentru decolmatarea albiilor unor pârâuri.
Sumele necesare fiecărei localităţi au fost solicitate de către autorităţile publice locale din cele 9 judeţe şi vor fi asigurate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.
Referitor la obiectivele de infrastructură rutieră afectate de calamităţi, precizăm faptul că instituţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa, alături de Instituţia Prefectului Dâmboviţa, a întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea de fonduri pentru comunele Glodeni şi Văleni-Dâmboviţa. În urma evaluării s-a constatat faptul că suma necesară pentru lucrările de refacere şi punere în siguranţă a sectoarelor afectate este de 2.150.000 lei din care 1.300.000 lei sunt necesari pentru obiectivul CJD – DJ 716, afectat în punctul „Saramură”.
Totodată, pentru obiectivele de infrastructură de interes local şi judeţean afectate de calamităţi în perioada februarie 2017 -martie 2018, CJD şi Prefectura Dâmboviţa au redepus la MDRAP proiecte de hotărâri de guvern în vederea alocării către UAT-uri a unor sume reprezentând 37.500.000 lei, fonduri absolut necesare punerii în siguranţă a obiectivelor, cu precizarea că întârzierile în alocarea sumelor amintite vor determina amplificarea dezastrelor, cu urmări negative din punct de vedere al costurilor suplimentare.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro