20 februarie, Ziua mondiala a justiţiei sociale

Ziua mondială a justiţiei sociale este marcată anual la 20 februarie. Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. Cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Tema aleasă în anul 2019 de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ziua Mondială a Justiţiei Sociale este „Dacă vrei pace şi dezvoltare, activează pentru justiţie socială”.
Termenul de justiţie socială, a fost inventat în anul 1840 de către Luigi Taparelli şi desemnează modul în care este aplicată justiţia într-o societate, în relaţie cu clasele sociale existente în ea. În esenţă, ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi oportunităţi economice, politice şi sociale.
Conceptul de justiţie socială, scoate în evidenţă importanţa de a milita pentru asigurarea rolului cel mai important al statului de a asigura bunăstarea şi respectarea drepturilor cetăţenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac aceştia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

19 februarie - Ziua Naţională "Constantin Brâncuşi", marcată în şcoli

Data de 19 februarie 1876, zi de sărbătoare naţională, este data la care se năştea, în satul Hobiţa, CONSTANTIN BRÂNCUŞI, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Pentru cultura română a fost pragul simbolic de la care a pornit un întreg flux de valori ale spiritualităţii noastre naţionale […]