20 de ani de la înființarea stucturilor de jandarmerie montană

S-au împlinit 20 de ani de la înființarea structurilor de jandarmerie montană în cadrul Jandarmeriei Române.
Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menținerii ordinii publice în stațiunile montane și pe traseele turistice, fiind permanent prezentă în mijlocul turiștilor.
La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mircea cel Bătrân” Dâmbovița există două posturi de jandarmerie montană.
Postul de Jandarmi Montan Peștera a fost înființat la 9 octombrie 2004 și este situat la o altitudine de 1620 m, în zona cunoscută sub numele Piciorul Babelor din Munții Bucegi și este alcătuit din 8 subofițeri jandarmi.
Postul de Jandarmi Montan Zănoaga, structură care a luat ființă în data de 01.08.2012, este situat la o altitudine de 1400 m, în zona Zănoaga și alcătuit tot din 8 subofițeri jandarmi.
Jandarmii montani execută misiuni zilnic, în special în zona Platoului Bucegi și a Parcului Natural Bucegi. Împreună cu formațiunea Salvamont și cu Administrația Ariilor Protejate, jandarmii montani au executat acțiuni de căutare și salvare a persoanelor care au suferit accidente sau care s-au aflat în situații de pericol, participând totodată la misiuni comune cu reprezentanții instituțiilor abilitate pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor privind asigurarea protecției, conservării fondului cinegetic și piscicol natural, precum și pentru protecția mediului.
Pentru îndeplinirea în bune condiții a misiunilor, jandarmii montani au fost dotați cu echipament adecvat zonei montane (corturi, schiuri, corde-line, tărgi, echipament de protecție, truse de prim-ajutor etc.), autospeciale pentru patrulare, un ATV și un uTv (vehicul de transport utilitar), cu ajutorul cărora pot ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare și evacuare a turiștilor răniți sau rătăciți.
De la înființare și până în prezent jandarmii din cadrul celor două posturi montane au acționat cu promptitudine la solicitările intervenite, asigurând un climat normal de siguranță pentru turiști.
Au fost executate zilnic misiuni specifice ca: patrulări pe traseele montane frecventate de turiști, acțiuni de salvare și acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, acțiuni în cooperare cu lucrătorii Parcului Natural Bucegi pentru informarea turiștilor cu privire la riscul campării în locuri neamenajate, existând posibilitatea atacurilor urșilor cu comportament violent.
Jandarmii montani au desfășurat și desfășoară permanent acțiuni de informare și îndrumare a turiștilor aflați în stațiunile montane despre starea traseelor turistice, despre echipamentul necesar pentru practicarea drumețiilor sau a alpinismului, precum și despre alte pericole la care se pot expune.
Dacă vă aflați în situații de pericol în diferite zone din Bucegi, puteți apela cu încredere numerele de telefon 0749.034639 / 0749.058037 sau numărul unic de urgență 112, pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Animale mistuite de flăcări: pompierii s-au luptat, mai bine de 2 ore, cu focul

În cursul nopļii de marți, la ora 00:39, pompierii de la Detașamentul Moreni au fost solicitaţi și au intervenit pentru stingerea unui incendiu în comuna I.L. Caragiale.La locul evenimentului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.Incendiul se manifesta generalizat la un adăpost […]