18 noiembrie 2018 – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)

Rezistenţa la antimicrobiene (RAM) continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotrivainfecţiilor cauzate de bacterii, paraziţi, virusurişi fungi. Ca ilustrare a gravităţii fenomenului, în 2016, 490 000 persoane au dezvoltat la nivel global forme de tuberculoze (TB) multi-rezistente la medicaţia uzuală, iar RAM în cepe să complice combaterea HIV şi a malariei. Costul îngrijirii medicale pentru pacienţiii nfectaţi cu microbe rezistenţi este semnificativ mairidicat prin durata mai lungă a bolii, testărilor suplimentare şi nevoii de a recurge la medicamente mais cumpe. În particular, rezistenţa la antibiotice (RAB) priveşte bacteriile şi unele specii de fungi, constituind conţinutul dominant al RAM. Sporirea prudenţei în utilizarea antibioticelor pentru a combate rezistenţa antimicrobiană – „acest tsunami tăcut” ce ameninţă sănătatea public mondială – este ţinta Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (ZEIA) în marcată în fiecare an pe 18 noiembrie.
Tema campaniei ZEIA 2018 „Situaţia în anul 2018 a rezistenţei la antimicrobiene (RAM) în România şi Europa”, readuce în faţa celor interesaţi evoluţia recentă a consumului de antibiotice (AB) şi a rezistenţei la antimicro-biene, adresându-se publicului larg cu sloganul: „Utilizaţi prudent antibioticele pentru protejarea sănătăţii dumneavoastră şi a comunităţii!”
În privinţa informării publicului, conform Eurobarometrului din aprilie 2016, circa 1/3 dintre euro-respondenţi (la fel ca în 2013) au utilizat în ultimele 12 luni antibiotic în formă orală, majoritatea femei şi persoane mai puţin educate. Majoritatea au declarat că au obţinut antibiotic pe reţetă. Aproximativ 1/3 s-au declarat informaţi despre utilizarea abuzivă a antibioticelor (un procent ceva mai scăzut decât în 2013).
Cu ocazia celebrării ZEIA 2018, Compartimentul de Promovarea Sănătăţii al DSP Dambovita duce o campanile de conştientizare în spitale şi farmacii, prin afişarea materialelor informative specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Direcţia Grădina Zoologică Târgovişte

Direcţia Grădina Zoologică Târgovişte