18 decembrie, Ziua minorităţilor naţionale

La 18 decembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua minorităţilor naţionale.
La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Documentul internaţional oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state iau recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.
România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca fiind Ziua minorităţilor naţionale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră, care au cel puţin un reprezentant în Camera Deputaţilor: maghiari, armeni, slovaci, cehi, greci, tătari, ruteni, germani, croaţi, sârbi, turci, ruşi, lipoveni, polonezi, albanezi, ucraineni, bulgari, romi, macedoneni, evrei.
În anul 2017, cei 17 deputaţi aparţinând Grupului minorităţilor naţionale au iniţiat un proiect de lege pentru ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a acestei tradiţii. Astfel, proiectul de lege pentru instituirea Zilei minorităţilor naţionale din România ca sărbătoare naţională a fost adoptat de Senat la 23 octombrie 2017 şi de Camera Deputaţilor la 21 noiembrie 2017, iar decretul privind promulgarea Legii nr. 247/2017 pentru instituirea acestei zile a fost semnat de preşedintele Klaus lohannis la 7 decembrie
2017.
Potrivit prezentei legi, manifestările dedicate sărbătoririi acestei zile pot fi organizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi al organizaţiilor neguvernamentale interesate, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în program emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de această zi.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, s-a abrogat Hotărârea Guvernului nr. 881 din 9 decembrie 1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Furturile de energie electrică se află în atenţia jandarmilor dâmboviţeni

Trei persoane care aveau imobilele racordate ilegal la reţeaua de energie electrică au fost depistate pe raza unei localităţi dâmboviţene.Peste 20 de imobile din comuna Cojasca au fost verificate de reprezentanţi ai companiei de furnizare a energiei electrice, sprijiniţi de echipe de jandarmi dâmboviţeni. Acţiunile au vizat prevenirea şi combaterea […]