14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului din 1991, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet. În această zi se aduce la cunoştinţă publicului despre metodele de prevenire ale diabetului, simptome, riscuri şi informaţii despre cum poate fi ţinut sub control în cazul persoanelor diagnosticate.
Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului 2018 şi 2019 este „Familia şi Diabetul”, o campanie menită să atragă atenţia asupra efectelor acestei afecţiuni grave în rândul copiilor şi al tinerilor. Pentru că această afecţiune nu prezintă simptome clare, este descoperită doar la un control amănunţit, motiv pentru care testarea este extrem de importantă. Trebuie să fim conştienţi de tot ce înseamnă fiecare tip de diabet pentru că despistarea lui la timp înseamnă o şansă la viaţă.
Obiectivele campaniei sunt creşterea gradului de conştientizare a efectelor diabetului, promovarea rolului familiei în managementul bolii, îngrijire, prevenire şi educaţia privind diabetul zaharat.
La nivel mondial, 1 din 11 persoane are diabet (425 milioane de persoane), 1 din 2 adulţi cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane), aproximativ 1 milion de copii şi adolescenţi au diabet tip 1 şi 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet. În anul 2017, în România erau înregistrate aproximativ 1.800.000 de
cazuri de diabet la adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani. Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, cu o pondere mai mare a diabetului la femei, cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât la bărbaţi. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare. Măsurile simple pentru stilul de viaţă s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului
tip 2.
Familiile joacă un rol important în abordarea factorilor de risc pentru diabetul
tip 2.
Recomandări: menţinerea unei greutăţi normale, activitate fizică zilnică, alimentaţie sănătoasă, evitarea consumului de tutun.
În România nu există deocamdată un registru naţional al bolnavilor de diabet.
Asociaţiile de pacienţi estimează că din lipsa informării şi a specialiştilor, jumătate dintre cei care au aceasta boală nu sunt diagnosticaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

IPJ DÂMBOVIŢA, LA CONVOCAREA ANUALĂ CU ŞEFII STRUCTURILOR CENTRALE ŞI TERITORIALE ALE POLIŢIEI ROMÂNE

Poliţia Română a organizat, pe parcursul a două zile, Convocarea anuală cu şefii structurilor centrale şi teritoriale ale instituţiei. În perioada 12-13 noiembrie 2018, în judeţul Braşov, a avut loc Convocarea anuală cu şefii structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române. La activitate au participat ministrul afacerilor interne, doamna Carmen […]