13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA -171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

Aniversata in fiecare an la 13 Septembrie, ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA ne ofera ocazia de a rememora o pagina de istorie naţionala scrisa de pompierii militari, înca de la înfiinţare.
„Atunci, la 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii din Bucureşti, ostaşii pompieri, aflaţi sub comanda capitanului Pavel Zaganescu, s-au acoperit de glorie, într-o crâncena şi inegala încleştare cu o coloana a armatei otomane venita sa înabuşe revoluţia paşoptista şi aspiraţiile de emancipare sociala şi naţionala ale românilor.”
„O ora de eroism a pompierilor din Dealul Spirii a facut mai mult pentru cauza româna decât toate scrierile noastre, decât toate jalbele noastre date-n proţap pe la toţi puternicii şi împaraţii” scria marele om politic şi istoric Ion C. Bratianu despre jertfa pompierilor militari români conduşi acum 171 de ani, pe 13 septembrie 1848, de bravul capitan Pavel Zaganescu, în Batalia din Dealul Spirii.
Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie 1848, curajul şi patriotismul pompierilor militari, a acordat în anul 1860 participanţilor la eroicul act, pensii pe viaţa şi prima medalie româneasca: PRO VIRTUTE MILITARI.
Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasa pentru înmânarea noilor drapele de lupta Oştirii Ţarii, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat înca din 1861) primind primul drapel de lupta chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Pe locurile dramaticei confruntari, înnobilate cu sângele celor cazuţi atunci la datorie, în semn de omagiu faţa de jertfa ofiţerilor, subofiţerilor şi ostaşilor pompieri, la 13 septembrie 1901 a fost ridicat şi dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri, pe al carui soclu sta scris cu majuscule „LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR”.
Recunoaşterea faptului ca 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de lupta ale armei pompierilor a fost unanima, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sarbatorita dintotdeau-
na ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN
ROMÂNIA, fiind oficializata legal în 1953, apoi prin Legea nr. 121/1996 prinvind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, iar în 2004 prin H.G.R. nr.1490 – pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţa.
In fiecare an, în aceasta zi de 13 septembrie, se cuvine sa cinstim memoria eroilor pompieri, care şi-au dat viaţa viaţa pentru dreptate şi libertate, pentru independenţa de stat a României şi pentru apararea şi salvarea vieţii semenilor, ducând mai departe, cu onoare şi devotament, nobila misiune încredinţata.
„CINSTE ŞI ONOARE MEMORIEI EROILOR POMPIERI!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pompierii damboviţeni, la ceas aniversar

Pe 13 Septembrie, de ziua lor, pompierii dâmboviţeni sarbatoresc aniversarea a 171 de ani de la Batalia din Dealul Spirii şi a Zilei Pompierilor din România. Cu aceasta ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa organizeaza activitaţi dedicate acestei zile, astfel: în ziua – 13 septembrie […]