12 noiembrie, ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei

În a 12 zi a lunii noiembrie, lumea întreagă marchează ziua de luptă împotriva pneu-moniei.Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne invită să conştientizăm gravitatea acestei boli, precum şi impactul pe care îl are asupra soci-etăţii.La nivel global, de la începutul anului, aproape 6 milioane de copii au murit înainte să împlinească vârsta de 5 ani. Pneumonia a fost responsabilă de 16% din decese.Imunizarea cu un vaccin permanent îmbunătăţit este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.
Deşi este o boală, care poate fi prevenită, pneumonia este principala cauză a mortalităţii infantile la nivel global.
Pneumonia, la copii, preponderent este cauzată de agravare a bolii respiratorii infecţioase deja existente, sau de contactul direct cu secreţiile nazale ale unui bolnav sau prin contact apropiat, pentru o durată îndelungată de timp, cu bolnavi de pneumonie. Această maladie reprezintă o formă de infecţie acută a căilor respiratorii, provocată de agenţi patogeni precum virusuri, bacterii şi ciuperci, care afectează plămânii. De pneumonie poate suferi orice persoană, însă copiii fiind mai sensibili la factorii de risc, care ar fi: anotimpul, vârsta, afecţiuni deja existente, mediul de viaţă.
Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?
Alăptarea. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar, care conform cercetărilor poate contribui la o reducere cu 23% a incidenţei pneumoniei.
Nutriţia corespunzătoare. Copiii subnutriţi se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire, o durată mai mare a bolii şi o şansă mai mare de a suferi şi de alte boli, ce ar spori sensibilitatea de a contracta o pneumonie. Nutriţia adecvată facilitează dezvoltarea unui sistem imunitar forte – funcţional pentru protejarea copiilor de pneumonie şi de alte patologii.
Vaccinarea.
Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiţii în domeniul sănătăţii publice. Prin eficienţa acestora în prevenirea sau reducerea severităţii bolii, relevantă este şi stăvilirea mortalităţii. Actualmente, copiii pot fi protejaţi împotriva pneumoniei cu vaccinuri contra Streptococcus pneumoniae (pneumococ); Haemophilus influenzae tip b (Hib); Pertussis (tuse convulsivă); Rujeolei şi Pneumococcus.
Prevenirea şi tratamentul HIV. Cu un sistem imunitar compromis, copiii cu HIV au un risc mai mare de a face pneumonie. Profilaxia antiretrovirală în rândul femeilor însărcinate HlV-pozitive poate ajuta la prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, iar numai eliminarea HIV la copii poate duce la o reducere cu 2% a numărului total al deceselor infantile.
Apa, sanitaţia şi igiena. Apa, sanitaţia şi intervenţiile de igienă sunt esenţiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, a diareii şi altor boli.
Aerul curat. Reducerea poluării aerului scade riscul de apariţie a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, poate proveni din multe surse diferite, inclusiv fumatul şi arderea biocarburanţilor pentru gătit şi pentru încălzirea locuinţei. Menţionăm că OMS şi UNICEF au elaborat Planul Global de Acţiune Integrat pentru Prevenirea şi Controlul Pneumoniei şi Diareii (GAPPD).
Controlul pneumoniei la copil necesită un pachet integrat de intervenţii pentru protejarea, prevenirea şi tratarea acestei boli, iar scopul Planului Global menţionat prevede reducerea deceselor la mai puţin de 3 copii la 1000 de născuţi vii până în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ACŢIUNE PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂŢII TRANSPORTURILOR DE MĂRFURI ŞI PERSOANE

Peste 500 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate transportatorilor de persoane şi mărfuri, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere desfăşurate de poliţiştii de la rutieră şi inspectorii I.S.C.T.R.În perioada 10 octombrie – 10 noiembrie 2019, poliţiştii de la rutieră şi inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul […]