Published On: vin, apr. 12th, 2019

12 Aprilie – Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii

În fiecare an, la 12 Aprilie, se sărbătoreşte ziua mondială a aviaţiei şi a cosmonauticii.
Federaţia Internaţională a Aviaţiei a hotărât ziua de 12 Aprilie ca zi internaţională a aviaţiei şi cosmonauticii deoarece în această zi, în 1961, a avut loc primul zbor al unui om în spaţiu, la bordul navei VOSTOK 1.
Este vorba de sovieticul Iuri Gagarin, pe atunci în vârstă de 27 de ani. Zborul a durat 108 minute, iar de la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizată.
Tot în această zi, dar în 1981, are loc primul zbor al nevetei spaţiale Columbia, care ulterior s-a pulverizat din motive necunoscute la 1 Februarie 2003. Prima misiune a navetei Columbia, STS-1, a durat de pe 12 aprilie până pe 14 aprilie, 1981.
Pe 1 februarie 2003, în timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării în atmosfera terestră deasupra Texasului. Toţi cei 7 membri ai echipajului au pierit.
După ce naveta Columbia a fost distrusă la reintrarea în atmosferă, directorul de zbor Leroy Cain a dat ordin ca uşile centrului de comandă de la NASA să fie încuiate, iar toate datele de pe computere să fie salvate. Naveta se dezintegrase deasupra statului Texas, luând viaţa celor şapte astronauţi şi împrăştiind resturi pe o suprafaţă ce se întindea pe sute de kilometri.
Dumitru Prunariu este primul, şi singurul, român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. La 12 aprilie 2011, Dumitru Prunariu a fost decorat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul unei ceremonii ce a marcat aniversarea a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>