11 decembrie – Ziua internaţională a munţilor

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane. Pentru anul 2018, tema propusă este „#MountainsMatter”.
Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane. Acoperind aproximativ 22% din suprafaţa Pământului, munţii joacă un rol important în direcţia spre o creştere economică sustenabilă. Munţii nu doar furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc la munte, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale. Zona dâmboviţeană Peştera-Padina din Moroeni este cea mai frumoasă zonă montană din România, o zonă care poate concura fără emoţii cu Ischgl sau Val Gardena ori Zermatt sau Les Trois Vallees. Nu spun asta numai din patriotism local ci şi pentru că Dumnezeu ne-a dat nouă aici Sfinxul, Babele, Peştera Ialomiţei, toate acestea aflate sub ochii muntelui sacru al dacilor, Kogaionul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Poliţiştii, jandarmii şi militarii pot folosi banii de chirie pentru achitarea ratelor la creditele imobiliare

Poliţiştii şi militarii care îndeplinesc condiţiile necesare pentru acordarea compensaţiei lunare pentru chirie vor putea folosi această sumă de bani în vederea achitării ratei sau a unei fracţiuni din rată pentru achiziţionarea unei locuinţe cu credit ipotecar/imobiliar. În acest sens, joi, 6 decembrie 2018, s-a publicat în Monitorul Oficial actul […]