11 aprilie – Ziua Internaţională a Bolii Parkinson

În fiecare an, la 11 aprilie (ziua de naştere a medicului James Parkinson, primul medic care a descris simptomele bolii), se marchează Ziua Mondială a Bolii Parkinson, proclamată din iniţiativa Papei loan Paul al Il-lea în 1992.
Boala Parkinson este o boală degenerativă, caracteristică omului, ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.
Cele trei semne ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea şi bradikinezia. Dintre acestea, două sunt esenţiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturală este al patrulea semn, dar survine tardiv, de obicei după 8 ani de evoluţie a bolii.
În 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului sau picioarelor constituie primul simptom şi se manifestă în special în repaus şi în perioadele de stres. Tremorul este diminuat în timpul mişcărilor şi dispare în somn, este accentuat de stres şi de oboseală. Tremorul devine mai puţin evident pe masura evoluţiei bolii.
Rigiditatea se referă la creşterea rezistenţei la mobilizarea pasivă a muşchilor şi este mai evidentă la mişcările voluntare ale membrului contralateral.
Bradikinezia se referă la lentoarea mişcărilor, dar include şi scăderea mişcărilor spontane şi scăderea amplitudinii mişcărilor. Bradikinezia este vizibilă prin micrografie (scris de mână mic, ilizibil), hipomimie (diminuarea mişcărilor mimice), clipit rar şi hipofonie (voce diminuată).lnstabilitatea posturală se referă la tulburările de echilibru şi coordonare. Apariţia sa este o etapa importantă în evoluţia bolii, deoarece instabilitatea posturală este dificil tratabila şi este o sursa comună de invaliditate în stadiile avansate ale bolii. Demenţa survine tardiv în evoluţia bolii Parkinson şi afectează 15% – 30% din pacienţi. Memoria recentă este afectată.
Ca afecţiune medicală, aceasta este recunoscută din 1817, odată cu publicarea „Eseu despre paralizia tremurătoare” de Dr. James Parkinson. Boala Parkinson, aşa cum au stabilit în anul 1960 savanţii When Ehringer şi Hornykiewic, este o dezordine a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescenţa neuronilor care produc dopamina (substanţa neurostimulatoare, responsabilă cu capacitatea organismului de a-şi controla mişcările), nivelul acesteia din creier scăzând cu circa 20% faţă de valorile normale, principala arie afectată fiind situată profund, în substanţa cerebrală, fiind numită şi „substantia nigra” (substanţa neagră).
Scopul campaniei: Educarea şi conştientizarea societăţii cu privire la boala Parkinson; îmbunătăţirea posibilităţilor de îngrijire şi tratament pentru cei afectaţi de această boală; Creşterea investiţiilor în cercetarea legată de boala Parkinson.
Sloganul campaniei este „Schimbarea atitudinilor. Descoperirea de noi tratamente. Alătură-te nouă”.
Obiectivele acestei campaniei sunt: sprijinirea persoanelor cu boala Parkinson şi familiile acestora, în vederea integrării armonioase în societate şi a creşterii gradului de independenţă a acestora, oferirea posibilităţii de a-şi demonstra aptitudinile proprii prin participarea la un sistem constant de activităţi sociale, precum şi conştientizarea opiniei publice cu privire la aptitudinile şi nevoile acestora.
A învăţa – A susţine – A acţiona O mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

"CU VIAŢA MEA APAR VIAŢA"

La sala de sport a Liceului Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” din municipiul Târgovişte s-a desfăşurat etapa judeţeană a concursului „CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, categoria liceu şi gimnaziu. Competiţia este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa. Concursul cu tematică de […]